Kicsavarodva – Erasmuson Finnországban V.

Esküszöm, hogy eddig minden sulis napon volt valami új, ismeretlen. Talán ezért vagyok olyan – relatíve – boldog, hogy idejárhatok. Jó, vannak negatív oldalai is a dolognak – persze, nem a sulinak -, de a pozitív előjel szerencsére erősebb.

Minden-minden nagyon más, nem tudom elégszer mondani. És az a baj, sok mindent a képeimmel sem tudok átadni, bármennyire is szeretném. Például azt, hogy a kilincset, a zárakat meg egy hónap után is a logika szerinti irányba fordítanám, de úgy nem nyílik az ajtó, azt, hogy ha a második emeletre kell mennem, akkor mindenképp a – nálunk számolt – elsőn kell kikössek, de meg sorolhatnám napestig… (ezeken kisiklásaimon még most is jót mosolygom…) És valahogy az emberekhez való viszonyulás is más: nem azt mondjak egy álmodra, egy ötletedre azonnal, hogy ez márpedig kizárt, megvalósíthatatlan, mert nincs hozza pénz vagy eszköz, hanem: tessék, csináld, “most még minden lehetséges”. Kicsit jobb, kicsit másabb. Mi miért nem tudjuk másképp nézni a dolgokat? Miért ragaszkodunk a sok, rossz berögződésünkhoz? Nehéz kérdések ezek. De hagyjuk is: egy fecske sosem csinál nyarat… A lényeg az, hogy meg mindig – egy hónap elteltével is – jól érzem magam itt kinn a finn körülmények – időjárás és a sok sötét – ellenére… Bár már egyre többet van világos…

De mégis csak egy körre kanyarodjunk vissza a korábbi gondolatmenethez: a legfontosabb az, hogy bíznak benned. Feltétel nélkül. És rengeteget segítenek. Például engem is hozzásegítettek az alkotás öröméhez: múlt héten például egy eszközkölcsönzési rendszerbe történő regisztrációval, és rögtön egy igen értékes fényképezőgéppel. Canon EOS 5D: eddig egyetlen dolgot tudtam hozzákötni, az egyik kedvenc filmsorozatomat, a Doktor House-t (mert hogy ilyen géppel forgattak az egyik részt…). Azóta kétszer használtam, mindkétszer problémám volt – na nem a géppel -, és mindkét alkalommal teljes figyelemmel segítettek megoldani.

Íme, bemutatom az iskolámat:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s